×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

Van de 1e plaats op het NK Bouw, Wonen en Interieur naar een eigen bedrijf als meubelmaker

Op de basisschool kreeg Constance Janssen het advies om te kiezen voor een BBL-opleiding. Hij was een slimme leerling, die beter leerde in de praktijk. Zes jaar later rondde hij succesvol zijn MBO-opleiding op niveau 4 af. Tussendoor behaalde hij twee jaar op rij het podium in het Nederlands kampioenschap voor aanstormend meubelmakers. De tweede keer won hij zelfs, met zijn projectgroep. Inmiddels is hij nog drie jaar verder, waarin hij zijn eigen bedrijf startte en nu succesvol ondernemer is.

Een grotere inzet werd verlangd

“Mijn ouders kochten een monumentaal pand, waar veel aan gedaan moest worden. Tijdens het helpen met opknappen ontdekte ik mijn passie. Ik vond dingen maken eigenlijk altijd al wel leuk,” begint Constance zijn verhaal enthousiast. Het advies om naar een BBL-opleiding te gaan zat zijn droom dan ook aardig in de weg. Net als zijn dyslexie. “Ik moet er wat harder voor werken,” vertelt de jonge ondernemer trots. “Maar ik moest en zou naar het Wijnhof.” En zo geschiedde. 

Op het VMBO stond hij voor de keuze tussen metselen, schilderen of timmeren. “Ik wist al vrij snel dat ik timmeren zou kiezen. Toen al had ik een passie voor hout.” Dat het een goede keus bleek te zijn, zou hij later al snel ontdekken.

Nederlands Kampioenschap Bouwen, Wonen en Interieur

Dit NK is een wedstrijd waaraan slechts een paar vierdejaars scholieren mogen meedoen. Het gaat echt in fases, waarbij de leraar het team kiest dat een school vertegenwoordigd. Al vroeg zagen de leraren van Constance, Henk Nijhof en Dennis Kniest, zijn talent. Hij selecteerde hem dan ook voor het NK, zelfs toen hij eigenlijk nog niet mee mocht doen omdat hij pas derdejaars was. 

De provinciale kampioenschappen werden glansrijk gewonnen en op het Nederlands Kampioenschap sleepten ze een derde plaats in de wacht. “Dit was in Ahoy, waar we €500,- aan gereedschap wonnen. Het was super tof om dit mee te mogen maken!” glundert Constance van oor tot oor.

“Nog geen jaar later was ik de man ‘met ervaring’ en werd van mij verwacht dat ik de rest op sleeptouw nam,” lacht hij. In de Gelderse voorronde deed de projectgroep van Constance alles dan ook perfect. Van planning tot kwaliteit en hoe schoon je de werkplaats houdt. “We hadden alles perfect gedaan! Ik nam de leiding wanneer het nodig was en we leverden precies binnen de tijd. Het werd een mooie dekenkist in een brandschone werkplaats. Het teamwork was perfect,” gaat Constance verder. Hij humt wanneer hij vertelt dat ze om mysterieuze redenen toch niet wonnen…

Een tweede kans

Na het verlies van de Gelderse kampioenschappen is het team niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze vonden een omweg, om toch mee te doen aan het NK. Gedreven om te bewijzen dat Constance en zijn groep hier thuishoren, geeft de groep alles om Nederlands Kampioen te worden. En met resultaat. Dit keer pakt het team wél de overwinning en mag zich Nederlands Kampioen noemen! 

Unieke inzichten en creativiteit

Maar hoe kwam Constance op al die mooie plekken? In de eerste plaats door het volgen van zijn BBL-opleiding tot meubelmaker. Maar al daarvoor werd zijn talent zichtbaar. Tijdens een van de lessen op het VMBO merkt Constance een boomstam op die wat verstoft in de hoek ligt. “Ik zag al helemaal voor me wat ik hiermee ging maken,” vertelt hij terwijl zijn enthousiasme groeit. “Maar, ik moest daar wel digitale tekeningen van maken. Daar liep ik echt op vast. Het was gewoon niet mijn ding. Na wat overleg met de leraar kreeg ik het voor elkaar hem te overtuigen met wat schetsen op papier. Zo kon ik toch mijn project starten.”

Het project werd een door velen geroemd bankje. Gaandeweg werd die nog bijgeschaafd en aangepast, maar Constance’ creativiteit is bewonderenswaardig te noemen. Dit inzicht bracht hem dan ook met zijn leraren in gesprek. Samen kozen ze voor een vervolgopleiding in Zwolle. 

Niet zes, maar slechts vier jaar studeren

Voor een creatief beroep als meubelmaker is een MBO-diploma niveau 4 nodig. Vanaf zijn VMBO-kader opleiding zou dat betekenen dat hij nog drie stappen te maken had. Van niveau 2, naar 3 en om uiteindelijk te groeien tot 4. 

“Al na twee maanden werd door de schoolleiding mijn creativiteit opgemerkt. Ze hadden gezien dat ik ook wel direct naar een creatieve niveau 4 opleiding kon! Een super mooie stap, waar ik dan ook heel trots op was. Wel besefte ik, dat ik nu echt aan de bak moest. Ik kreeg bijvoorbeeld een extra vak: ondernemerschap. Hiervoor heb ik zelfs bijlessen gevolgd. Maar na vier jaar had ik wel dat niveau 4 papiertje op zak!”

Ondernemen met Constance-WooDesign

“Al die tijd wist ik wat ik wilde: meubelmaker worden,” vertelt Constance stellig. “Ik heb hiervoor tijdens mijn studie al zuinig geleefd. Al mijn studiefinanciering heb ik opgespaard, waardoor ik in 2018 kon starten met Constance-WooDesign. Inmiddels heb ik een mooie opdracht voor restaurant Tante Blanche in Brummen uitgevoerd en maak ik op dit moment het hele interieur van de Regiobank in Zutphen. Van vloeren, tot trappen, balies en tafels.” Een resultaat om enorm trots op te zijn en waarin hij zijn kwaliteiten wederom flink bewezen heeft! 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk van Constance? Check dan zijn Facebook-pagina: https://www.facebook.com/constancewooDesign/