×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

Techniekzusjes Ruth & Anna gaan samen naar de Anton Tijdinkschool

Niet een, maar twee dames aan het woord dit keer! Techniekzusjes Ruth (16) en Anna (18) zitten allebei op de Anton Tijdinkschool, waar ze leren voor allround constructiemedewerker. Ze zijn onwijs handig en maken in hun vrije tijd te gekke spullen voor in huis! Lees je het inspirerende verhaal van deze meiden en hun leerroute mee?!

Ruth koos meteen voor techniek

Van beide dames wist vooral Ruth meteen dat ze de techniek in wilde. “Ik zit nu in mijn eerste jaar,” begint ze haar verhaal enthousiast. “Daarvoor zat ik op het Schaersvoorde, waar ik voor de richting PIE koos. Dat is produceren, installeren en energie. Dat vond ik heel gaaf! Vooral de metaalkant sprak me aan. Na het bezoeken van de Open Dag en een dagje hier te hebben meegelopen wist ik het zeker: dit is wat ik graag wil,” vertelt de dame over haar keus voor de Anton Tijdinkschool. Ze volgt de opleiding tot allround constructiewerker op niveau 3.

Anna rook eerst nog even aan zorg en welzijn

“Ik heb ook op het Schaersvoorde gezeten, maar heb daar twee jaar Zorg en Welzijn gedaan,” legt Anna vervolgens uit. “Ik kwam erachter dat ik dit toch niet leuk vond en wilde wisselen naar PIE, maar dat kon helaas niet. Wél kon ik zes weken in de techniek om te ervaren of ik dat dan wel graag wilde. Daar mocht ik veel lassen en toen werd ik meteen enthousiast,” gaat ze verder. Ze behaalde haar diploma in Zorg en Welzijn en maakte daarna een switch. “Ik moest toen weer helemaal opnieuw beginnen. En dat was soms pittig, want alle anderen uit mijn klas kwamen al uit de techniek. Ook was ik het enige meisje, dus ik voelde me wel in het diepe gegooid.” Gelukkig wist de sterke jongedame zich prima te redden en is ze nu bezig met de afronding van haar niveau 2 opleiding, ook als allround constructiewerker. 

Stagelopen in de regio

Na dit jaar is Anna klaar en stroomt ze door naar niveau 3. Dan komt ze bij haar zusje Ruth in de klas. “Vanaf dan moeten we allebei nog twee jaar,” vertelt Ruth. “We doen allebei de BOL-opleiding, dus we gaan de ene week naar school en de andere week lopen we stage.” Anna loopt nu stage bij Aalders in de Heurne. Ruth bij ARA in Aalten. “Dit is mijn eerste stage en ik vind het super! Er zijn daar ook wel meer jonge dames,” glimlacht ze. “De eerste week begon ik achter de lasmachine. Later ging ik ook kanten en persen. En uiteindelijk leerde ik het werk aflassen. Dat deed ik bijvoorbeeld ook bij de lasrobot! Gaaf he!” Ook Anna kan vol enthousiasme over haar stage vertellen. “Ik krijg producten aangeleverd en mag die dan aflassen. Dat vind ik het leukst om te doen!” 

Henk Sluiskes Lintelo

Beide dames zijn dochter van Henk Sluiskes. Hij heeft een eigen smederij in Lintelo, Aalten. “Dat zit bij ons aan huis,” legt Anna uit. “Dus we zagen alle technische dingen natuurlijk al vaak voorbijkomen.” Ruth vult haar aan: “Als kleine meisjes liepen we daar al doorheen. Soms hielpen we dan wat klanten, maar eigenlijk deden we zelf nooit wat met de techniek. Toch kregen we wel veel mee van wat papa deed en misschien is het zo wel begonnen.”  

Handig voor in huis!

De techniekzusjes oefenen thuis dan ook veel. Ze zijn niet bang om te ontdekken en proberen. “Kijk, deze lamp hebben we zelf gemaakt,” laat Ruth vol trots zien. Ze showt een plaatje van een industriële, staande lamp. Eentje die ook bij Eijerkamp had kunnen staan. “Hij is bijna af,” vult Anna aan. “Sommige dingen moeten we nog bestellen, maar we zijn er nog niet helemaal uit wat. Ik vind bijvoorbeeld zwart mooier, Ruth houdt meer van koper. Daarover hebben we dan wel eens discussie,” grapt ze. Maar dat is niet het enige hobbyproject van de dames. Ruth maakte haar eigen kledingrek. “Die wilde ik dan precies onder de trap kunnen plaatsen. En hij mocht niet te laag zijn, want dan kunnen er geen jurkjes aan hangen. Ook moest hij wieltjes hebben, zodat ik hem makkelijk kan verplaatsen. Dat maak ik dan helemaal op maat, met een beetje hulp van papa.” Ook horen we nog verhalen over een kaarsenstandaard, een ring en een kapstok. 

Tips voor andere studiekiezers

Op de vraag wat ze willen meegeven aan anderen, antwoorden ze vooral dat je er lol in moet hebben. Moet doen wat je leuk vindt. “Maar een beetje technisch inzicht is ook wel handig. Net als creativiteit,” zegt Anna. “Hoe langer je het doet, hoe meer inzicht je natuurlijk ook krijgt. Dat mag je leren.” Daarnaast zien ze het niet als nadeel dat ze een van de weinige dames zijn. Eerder als voordeel. “Overal waar ik stageloop of mag meekijken, willen ze je eigenlijk meteen graag hebben! Maar, we gaan eerst onze opleiding afmaken,” rondt Ruth het inspirerende verhaal af.