Zelfstandig werken in de praktijk
Al snel mocht de uitblinker zelfstandig werken. “Na drie maanden plakte ik al mijn eerste tegel,” glundert hij van oor tot oor. Eerst werd hij daarin nog begeleid door zijn leerbedrijf en leermeester. “Afgelopen week ben ik al zelfstandig begonnen aan mijn tweede badkamer! Dat is op een groot project in Elburg, met 37 nieuwbouwwoningen. Ik ga dan samen met een collega elke dag daarheen. Hij zit dan in de ene woning, ik in de andere.”
Op donderdag komen de toekomstige bewoners de huizen checken. Rick en zijn collega hebben nog geen klachten gehad, dus zijn tevreden. “Het is heel gaaf om te zien dat een project goed uitpakt en dat de bewoners er blij mee zijn. Dan weet je meteen waarvoor je het doet.” En zo’n makkelijk klusje is het tegelzetten in een badkamer nog niet. “Nee, nee,” lacht Rick. “De tegelverdeling in zo’n ruimte is heel precies werk. We hebben bijvoorbeeld de regel dat je niet minder dan een halve tegel mag zetten. Je moet dan echt voor de wand kijken hoe het uitkomt. Soms begin je daarvoor helemaal in het midden, soms in de hoek. Of je begint met voegen in het midden.”
Kritisch en trots
Rick durft zowel kritisch als trots te zijn op zijn werk. “Ik had laatst bijvoorbeeld een vloertegel een paar millimeter te hoog liggen. Dan ben je zo anderhalf uur bezig met dat herstellen. De kunst is dan om de tegel op de voegen uit te slijpen en de rest niet te beschadigen.”
Ondertussen straalt hij als hij vertelt over zijn successen. “Ik doe alles met zoveel plezier. Mijn leermeester controleert mijn werk nog vaak en hij roept dan ook wel: netjes netjes! Zulke complimenten doen je goed. Ik hoop dan ook na mijn opleiding bij Bouwmensen, nog lang bij Wessels te mogen blijven. Ik wil een ervaren tegelzetter worden die trots kan zijn op zijn werk. En dat ben ik nu stiekem ook al een beetje.”