×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

De praktijkdocent van de toekomst: Edwin (19) legt graag uit

Op dit moment volgt Edwin Klomps nog een niveau 3 opleiding tot Elektricien. Maar in de toekomst ziet hij zichzelf wel voor de klas staan. “Ons beroep is vrij ingewikkeld. Hoe gaaf is het om anderen dat bij te brengen?!” We vertellen je over zijn opleiding en zijn toekomstdromen. 

Vmbo-profiel PIE

Edwin begon zijn leerweg op het Marianum in Lichtenvoorde. “Na twee jaar koos ik voor het profiel Produceren, Installeren en Energie, vertelt de Achterhoeker. “Ik vind leren moeilijk, dus dat was soms best een uitdaging. Ik zat al snel in de klas met “kans op slagen”. Daarin krijg je persoonlijke aandacht, zodat je kans op slagen groter wordt. We hebben daar gekeken naar de manier waarop ik leer. Toen ik vertelde dat ik vaak niet leerde, werd er wel gelachen,” grapt hij. “Maar ik vond het gewoon zo moeilijk, dat ik het niet deed. Uiteindelijk vonden we een manier die voor mij werkte en slaagde ik alsnog keurig binnen vier jaar. En in de taalvakken was ik dan bijvoorbeeld wel weer heel goed. Die rondde ik af op kader-havo-niveau.” 

Vervolgopleiding mbo 

Met zijn papiertje op zak vervolgt hij zijn leerroute op het mbo. “Ik volg de opleiding tot Elektricien, op mbo 3-niveau. Het eerste jaar viel wat tegen. De theorie was lastig en op school was het wat chaotisch. Maar nu gaat het prima, hoor,” stelt Edwin ons gerust. “De opleiding startte met een BOL-periode, waarin we twaalf weken gewoon volop naar school gingen. Dat was vooral in de boeken zitten. Op zaterdagen en in vakanties werkte ik bij ESVE Eeftink Rensing in Lichtenvoorde. Daardoor combineerde ik voor mezelf al het leren en werken.”

Stagelopen bij Gerhard Voltman

Vanaf januari 2022 kon het echte werk beginnen. “Vanaf toen gingen we over naar de BBL en begonnen we echt met ons leerwerktraject. Ik zit nu in mijn tweede jaar en word vanuit IW Achterhoek aan Gerhard Voltman Installatietechniek verhuurd. Zij zorgen samen met het Graafschap College voor de opleiding. Het Graafschap College doet de theorie, Installatie Werk Achterhoek de praktijk. Bij hen ben ik officieel ook in dienst.” Zo Edwin’s leerplek altijd gewaarborgd. “Ik werk nu zo’n anderhalf jaar bij Voltman. Daar heb ik al veel gedaan bij verschillende verbouwingen. Van nieuwbouwwoningen, tot bedrijfspanden en voor particuliere huizen. Mijn favoriete klus was bij OWM in Aalten. Dat is een verzekeringsmaatschappij, waarvoor we de koeltechniek hebben geïnstalleerd.”

Ons kent ons in Bredevoort 

Edwin komt zelf uit Bredevoort. Dat is ook de plaats waar Gerhard Voltman Installatietechniek is gevestigd. “Dus ik kende het bedrijf ook al wel via via. En ik heb hier trouwens ook al eens eerder stagegelopen. Maar dat waren dan meer snuffelstages voor een paar uurtjes per week, op het vmbo of zelfs nog op de basisschool. Ik wist toen al wel dat ik iets met mijn handen wilde doen,” glundert de 19-jarige. 

Ervaring opdoen in de praktijk

Het meest leert de jonge doener in de praktijk. “Vandaag zijn we aan het afmonteren bij een particuliere woning in Lichtenvoorde. Ik heb hier alle groepen in de meterkast aangelegd. Je moet dan goed rekening houden met het indelen van huishoudelijke apparaten,” legt hij uit. “Een wasmachine zet je op een andere groep dan de vaatwasser bijvoorbeeld. Daarna heb ik alle stopcontacten geïnstalleerd, de vloerverwarming gelegd en nu is het vooral afmonteren. Wat ik het mooiste vind aan mijn werk is de complexiteit. Dat niet iedereen snapt wat je doet. En dat je het dan kunt uitleggen.” Wat je daarvoor in huis moet hebben volgens Edwin? “Je moet vooral heel secuur zijn. Het is veelal precisiewerk. Maar je moet ook wel sociaal en handig zijn. Daar kom je het verste mee! Inzicht is fijn, maar dat ontwikkel je door de tijd wel. Het wordt steeds makkelijker als je iets vaker gedaan hebt. Oefening baart kunst.”

De docent van de toekomst

Wanneer we Edwin vragen wat hij in de toekomst graag wil doen, heeft hij zijn tienjarenplan al klaarliggen. “Over iets meer dan een jaar ben ik klaar met mijn niveau 3 opleiding. Daarna wil ik nog wel door naar niveau 4, want dat kan ik dan in twee jaar afronden,” rondt hij zijn verhaal langzaam af. “En in de toekomst zou ik ook nog wel een docentenopleiding willen doen. Niet om theorievakken te geven, maar om de praktijk uit te leggen. Dat vind ik namelijk supermooi, mijn kennis overbrengen aan anderen. Ook wanneer het werk zelf in de toekomst dan zwaarder wordt, kan ik wellicht wat meer voor de klas staan. Maar ik wil wel altijd in de praktijk blijven werken hoor. Die combinatie lijkt me ideaal!”